Hírek

ORCHIDEÁK A LAKÁSBAN

Virágüzletekben majdnem folyamatosan kaphatók – persze nem túl olcsón – a gyönyörű Vandák és rokonaik, az orchideák királynői. Gyakran felmerül a kérdés, hogy ezek az orchidea-csodák tarthatók-e lakásban? A kérdésre nehéz válaszolni, mert a lakás gyűjtőfogalom. Lakás a belvárosi udvarra néző, a száraz levegőjű panel, a budai tetőteres luxuslakás és persze a kertvárosi családi ház is. Ahány lakás típus, annyiféle adottság fényben, hőmérsékletben, lehetőségekben. A Vandákról és rokonaikról tudni kell, hogy eredeti élőhelyük a Távol-Kelet, Thaiföld, Laosz, Burma, India. Meleget, fényt és magas páratartalmat kedvelő növények. Hazájukban a fák lombkoronájában élnek, onnan lógatják le vastag léggyökereiket, amellyel felveszik  az esővizet és a tápanyagot. Eső gyakran éri őket, napjában többször is, heves záporok formájában, de egy-egy zápor után a gyökerek hamar megszáradnak a meleg szellőben. 

Ezeket a körülményeket nehéz lenne utánozni egy lakásban, de szerencsére erre nincs is szükség, hála az üzletekben kapható, sokat tűrő hibrideknek. A nagy virágú, lilás-kék Vandák érzékenyebbek a páratartalomra, és a virágzásukhoz erős fény kell. A kisebb virágú, színes Ascocendák, Vascostylisek már sokkal sikeresebben tarthatók lakásban is. Sokat segít a helyzeten, ha van egy szélvédett terasz, vagy kert, ahová nyáron ki lehet akasztani ezeket a növényeket. A szerteágazó, erős gyökérrendszere miatt ugyanis a tartásuk csak felfüggesztve lehetséges, cserépbe ültetve egy idő után elhalnak a gyökerek, és ezzel együtt a növény is. Legtöbbször üvegvázába gyömöszölt gyökerekkel árulják a Vandákat, ami csak időleges megoldást jelenthet, mivel az üvegben a gyökereket nem éri levegő, és így fejlődni sem tudnak. A lakásban tartás megoldható, ha rendelkezünk világos, napfényes helyiséggel, ahol a páratartalmat is biztosítani tudjuk egy kis ultrahangos párásító berendezéssel, vagy bármely más módon. Mivel ültetőanyag nem veszi körül a gyökereket, így nincs közeg, ami a gyökerek körül nedvességet tartana, ezt nekünk kell pótolni rendszeres öntözéssel. Hogyan lehet öntözni egy szobaablakban lógó növényt úgy, hogy ne legyen a környezete is csuromvizes? Nehezen. Legjobb megoldás hetente kétszer leakasztani a helyéről, és egy vödör langyos esővízbe beáztatni a gyökereket  10-15 percre, utána visszaakasztani a helyére. Problémásabb a tartása mint egy cserép páfránynak, és igényel némi odafigyelést, de a virágzásával bőségesen meghálálja a gondoskodást. Érdemes megpróbálni!

       m

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mi okozza a Paphiopedilumok (papucsorchideák) bimbórothadását?

Egyik gyakori ok, ha a korai bimbófejlődés időszakában éjszaka víz marad a levélrózsában a bimbó körül. A bimbózó töveket mindig kora reggel öntözzük, vigyázva, hogy a bimbó ne legyen vizes, vagy öntözés után a vizet fújjuk le a középről, vagy papírzsebkendővel is szívjuk el a bimbó mellől. Hagyjuk a növényt eredeti helyén, ha mozdítjuk, tegyük ugyanoda vissza, mert a bimbó egyébként a fény felé forogva torzul. A bimbórothadást kártevők (atkák) szívogatása is okozhatja! 

Az orchideám (Cattleya) túlnőtte a cserepét, oldalt kilógnak a hajtás gyökerei. Át lehet-e ültetni?

Sem pihenéskor, sem a növekedés közepén nem jó átültetni. Ha a gyökerek a cserép szélén túlnőttek, az egészet cserepestől bele lehet tenni egy néhány cm-rel nagyobb edénybe úgy, hogy a nagyobb hézagot ott hagyjuk, ahol a gyökerek vannak, a közüket friss ültetőanyaggal feltöltjük, hogy a gyökerek ebbe nőhessenek bele. Így nem kell a gyökereket megbolygatni.

ORCHIDEÁK A KERTBEN

Múlt héten még 40 fokos kánikulában kókadoztak a kerti növények, most viszont ránk tört a vihar, szél, jégeső, hidegfront. Meddig maradhatnak az orchideák a szabad ég alatt? Meddig tolerálják a mi kontinentális éghajlatváltozásainkat, és mikor jön el a pillanat, amikor már fedett helyre kell vinnünk őket?

A hőséget bizonyos fokig (30-32 C) az orchideák jól tolerálják, feltéve, ha félárnyékos, szellős helyet választottunk számukra a kertben. A déli hőségtől és erős napfénytől óvni kell őket, a tűző napra a legtöbb orchidea érzékenyen reagál, megég a levele. A nagy melegben az orchideák környékén gyakran öntözzük a füvet, ezzel segítve a lehűlést, és a megfelelő páratartalom fenntartását. Hideg csapvíz lehetőleg ne érje a melegben felhevült orchideákat. Az önözést a reggeli órákban végezzük, bőségesen locsoljuk meg a növényeket, a leveleiket is megspriccelhetjük lehetőleg langyos esővízzel. Nagy melegben naponta öntözni kell, mert egy nap alatt kiszárad az ültetőközeg.

Ha megérkezik a hidegfront, a növények  - és az orchideák is – felfrissülnek. A bőséges nyári eső üdítően hat rájuk, az éjszakai erősebb lehűlés elősegíti a virágzás megindulását. Ha viharokkal érkezik a hidegfront, gondoskodni kell arról, hogy a szél ne tudja felborítani az orchidea cserepeket, és felülről se tudjon semmi rájuk esni (pl. letört faágak, leszakadó tetők, stb.) Ha a lakókörzetünkre jégesőt jósolnak, vigyük tető alá az orchideákat, mert a jég megszaggathatja  a leveleiket, esetleg komoly kárt is okozhat a növényben. A nyári hőmérséklet változást az orchideák egyébként jól tolerálják, ettől nem károsodnak.

Ha erős vihar nem indokolja, akkor ne bolygassuk a növényeket, hagyjuk kint a kertben, az orchideák nem szeretik a gyakori helyváltoztatást.

Szép, orcidea-virágzásban gazdag nyarat kívánunk mindenkinek!