Hírek

Nyári piknik a Füvészkertben

A Magyar Orchidea Társaság szokásos nyári nyílt napját 2018. június 02-án, szombaton tartja az ELTE Füvészkertben (Budapest, VIII. Illés u.25.)

A látogatók a belépőjegy megfizetése után a Füvészkert csodálatos növényein kívül a MOT tagjainak éppen nyíló és az asztali zsűrizésre elvitt orchideáit is megtekinthetik 10-15 óra között.

 

Jegyárak: felnőtt jegy 1000 Ft, diák vagy nyugdíjas jegy 600 Ft/fő, családi jegy  2 felnőtt + 2 gyerek 14 éves korig 3000 Ft.

Természetesen a MOT tagoknak tagsági igazolvány felmutatása ellenében a belépés ingyenes.

 

 

Orchidea vásárlásra is lesz lehetőség.

ORCHIDEÁK A LAKÁSBAN

Virágüzletekben majdnem folyamatosan kaphatók – persze nem túl olcsón – a gyönyörű Vandák és rokonaik, az orchideák királynői. Gyakran felmerül a kérdés, hogy ezek az orchidea-csodák tarthatók-e lakásban? A kérdésre nehéz válaszolni, mert a lakás gyűjtőfogalom. Lakás a belvárosi udvarra néző, a száraz levegőjű panel, a budai tetőteres luxuslakás és persze a kertvárosi családi ház is. Ahány lakás típus, annyiféle adottság fényben, hőmérsékletben, lehetőségekben. A Vandákról és rokonaikról tudni kell, hogy eredeti élőhelyük a Távol-Kelet, Thaiföld, Laosz, Burma, India. Meleget, fényt és magas páratartalmat kedvelő növények. Hazájukban a fák lombkoronájában élnek, onnan lógatják le vastag léggyökereiket, amellyel felveszik  az esővizet és a tápanyagot. Eső gyakran éri őket, napjában többször is, heves záporok formájában, de egy-egy zápor után a gyökerek hamar megszáradnak a meleg szellőben. 

Ezeket a körülményeket nehéz lenne utánozni egy lakásban, de szerencsére erre nincs is szükség, hála az üzletekben kapható, sokat tűrő hibrideknek. A nagy virágú, lilás-kék Vandák érzékenyebbek a páratartalomra, és a virágzásukhoz erős fény kell. A kisebb virágú, színes Ascocendák, Vascostylisek már sokkal sikeresebben tarthatók lakásban is. Sokat segít a helyzeten, ha van egy szélvédett terasz, vagy kert, ahová nyáron ki lehet akasztani ezeket a növényeket. A szerteágazó, erős gyökérrendszere miatt ugyanis a tartásuk csak felfüggesztve lehetséges, cserépbe ültetve egy idő után elhalnak a gyökerek, és ezzel együtt a növény is. Legtöbbször üvegvázába gyömöszölt gyökerekkel árulják a Vandákat, ami csak időleges megoldást jelenthet, mivel az üvegben a gyökereket nem éri levegő, és így fejlődni sem tudnak. A lakásban tartás megoldható, ha rendelkezünk világos, napfényes helyiséggel, ahol a páratartalmat is biztosítani tudjuk egy kis ultrahangos párásító berendezéssel, vagy bármely más módon. Mivel ültetőanyag nem veszi körül a gyökereket, így nincs közeg, ami a gyökerek körül nedvességet tartana, ezt nekünk kell pótolni rendszeres öntözéssel. Hogyan lehet öntözni egy szobaablakban lógó növényt úgy, hogy ne legyen a környezete is csuromvizes? Nehezen. Legjobb megoldás hetente kétszer leakasztani a helyéről, és egy vödör langyos esővízbe beáztatni a gyökereket  10-15 percre, utána visszaakasztani a helyére. Problémásabb a tartása mint egy cserép páfránynak, és igényel némi odafigyelést, de a virágzásával bőségesen meghálálja a gondoskodást. Érdemes megpróbálni!

       m

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mi okozza a Paphiopedilumok (papucsorchideák) bimbórothadását?

Egyik gyakori ok, ha a korai bimbófejlődés időszakában éjszaka víz marad a levélrózsában a bimbó körül. A bimbózó töveket mindig kora reggel öntözzük, vigyázva, hogy a bimbó ne legyen vizes, vagy öntözés után a vizet fújjuk le a középről, vagy papírzsebkendővel is szívjuk el a bimbó mellől. Hagyjuk a növényt eredeti helyén, ha mozdítjuk, tegyük ugyanoda vissza, mert a bimbó egyébként a fény felé forogva torzul. A bimbórothadást kártevők (atkák) szívogatása is okozhatja! 

Az orchideám (Cattleya) túlnőtte a cserepét, oldalt kilógnak a hajtás gyökerei. Át lehet-e ültetni?

Sem pihenéskor, sem a növekedés közepén nem jó átültetni. Ha a gyökerek a cserép szélén túlnőttek, az egészet cserepestől bele lehet tenni egy néhány cm-rel nagyobb edénybe úgy, hogy a nagyobb hézagot ott hagyjuk, ahol a gyökerek vannak, a közüket friss ültetőanyaggal feltöltjük, hogy a gyökerek ebbe nőhessenek bele. Így nem kell a gyökereket megbolygatni.