MIÉRT NEM VIRÁGZIK…?

Ez a kérdés gyakorta felmerül az orchideákkal kapcsolatban. Ha az orchidea nem virágzik, annak több oka lehet, és általában az okok a múltban gyökereznek. A tavaszi, nyár elejei virágzás elmaradhat, ha az orchideát nem megfelelő körülmények között tartottuk télen, ha túl hűvös volt, vagy éppen túl meleg ott, ahol a növény a téli hónapokat töltötte. De közrejátszhat a fényhiány és a tápanyaghiány is. Az orchideák általában nem tartoznak a tápigényes növények közé, de gyenge és rendszeres tápozást igényelnek. A téli pihenőt tartó orchidea fajokat télen nem kell tápoldatozni, és öntözni is ritkán és keveset. Az egész évben fejlődő, pihenő időt nem tartó orchideákat viszont télen is el kell látni tápanyaggal, havonta-hathetente.

A Cymbidiumok eltérnek a többi orchidea fajtól abban a tulajdonságukban, hogy tápanyagigényesek. Ha a Cymbidium őszi-téli virágzása elmarad, annak oka lehet, hogy nyáron nem kapott elegendő tápanyagot, vagy nem kapott elég fényt (pl. lakásban töltötte a nyarat és nem a szabad levegőn). Tavasztól nyár közepéig nitrogénben gazdag tápoldattal (Wuxal, pl.) tápozzuk a Cymbidiumot, nyár közepétől áttérhetünk  káliumban és foszforban gazdag műtrágya adagolására.

Bőséges virágzást csak megfelelő körülmények között tartott, erős, fejlett növényektől várhatunk. A legtöbb orchidea fajnak megvan a maga virágzási ideje, ugyanúgy, ahogy nálunk is megszabott ideje van az orgona, vagy a tulipán virágzásának. Egy őszi virágzású orchidea fajtól ne várjuk, hogy tavasszal virágozzon. Vannak olyan fajok és hibridek is, amelyek az év bármely szakában virágozhatnak, és évente többször is virágokkal örvendeztetik meg a tulajdonosukat. Az, hogy az adott faj vagy hibrid melyik csoportba tartozik a virágzás idejét tekintve, megtudhatjuk a szakirodalomból, vagy az internetről is.

Gondoljuk meg, hogy milyen orchideát választunk, mert lehet, hogy az éppen virágzásban látott szép növény csak évente egyszer, és csak egy-két napig, vagy egy hétig virágzik. Vásárlás előtt érdeklődjünk az eladóktól. 

A képen egy nyár elején virágzó Cattleya forbesii látható.

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.