ORCHIDEÁK A KERTBEN

Múlt héten még 40 fokos kánikulában kókadoztak a kerti növények, most viszont ránk tört a vihar, szél, jégeső, hidegfront. Meddig maradhatnak az orchideák a szabad ég alatt? Meddig tolerálják a mi kontinentális éghajlatváltozásainkat, és mikor jön el a pillanat, amikor már fedett helyre kell vinnünk őket?

A hőséget bizonyos fokig (30-32 C) az orchideák jól tolerálják, feltéve, ha félárnyékos, szellős helyet választottunk számukra a kertben. A déli hőségtől és erős napfénytől óvni kell őket, a tűző napra a legtöbb orchidea érzékenyen reagál, megég a levele. A nagy melegben az orchideák környékén gyakran öntözzük a füvet, ezzel segítve a lehűlést, és a megfelelő páratartalom fenntartását. Hideg csapvíz lehetőleg ne érje a melegben felhevült orchideákat. Az önözést a reggeli órákban végezzük, bőségesen locsoljuk meg a növényeket, a leveleiket is megspriccelhetjük lehetőleg langyos esővízzel. Nagy melegben naponta öntözni kell, mert egy nap alatt kiszárad az ültetőközeg.

Ha megérkezik a hidegfront, a növények  - és az orchideák is – felfrissülnek. A bőséges nyári eső üdítően hat rájuk, az éjszakai erősebb lehűlés elősegíti a virágzás megindulását. Ha viharokkal érkezik a hidegfront, gondoskodni kell arról, hogy a szél ne tudja felborítani az orchidea cserepeket, és felülről se tudjon semmi rájuk esni (pl. letört faágak, leszakadó tetők, stb.) Ha a lakókörzetünkre jégesőt jósolnak, vigyük tető alá az orchideákat, mert a jég megszaggathatja  a leveleiket, esetleg komoly kárt is okozhat a növényben. A nyári hőmérséklet változást az orchideák egyébként jól tolerálják, ettől nem károsodnak.

Ha erős vihar nem indokolja, akkor ne bolygassuk a növényeket, hagyjuk kint a kertben, az orchideák nem szeretik a gyakori helyváltoztatást.

Szép, orcidea-virágzásban gazdag nyarat kívánunk mindenkinek!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.