DENDROBIUM PHALAENOPSIS

A Dendrobium phalaenopsis a lepkeorchideák után a második legnépszerűbb és legkönnyebben beszerezhető orchidea. Jellegzetessége vastag szára, a szár két oldalán a világoszöld levelek, és a szár csúcsából kiinduló, ívesen lehajló, több virágot hordozó virágszár. Virágai nagyok, színesek, és nagyon tartósak.

Mégis sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem sikerül egy évnél tovább megtartani ezeket a növényeket, vagy ha sikerül is, miért nehéz újra virágoztatni őket?

A Dendrobium phalaenopsisok a nyári monszun-övezetben élnek, ahol ebben az időszakban rendszeres és bőséges a csapadék, sokkal inkább, mint a mi éghajlatunkon. Ezen kívül ezek a növények imádják a fényt és a meleget. Élőhelyükön a levegő páratartalma legtöbbször eléri a 90 %-ot. Ezeket a feltételeket kellene biztosítani ahhoz, hogy sikerünk legyen ezzel az orchideával.

A legfontosabb az öntözővíz minősége és mennyisége. Lehetőleg tiszta esővizet használjuk öntözésre, gyakran és bőségesen öntözzük, és a cserépalátétben mindig maradjon egy kis víz, amit a növény még fel tud szívni. Soha nem szabad kiszáradnia nyáron, mert ilyenkor indítja az új hajtásokat és fejleszti az új gyökereket. A legtöbb lakásban nem elegendő a fény ennek a kimondottan fény-igényes orchideának, ezért inkább a kertben, vagy a teraszon keressünk számára világos, de nem tűző napos helyet. A tápozásról se feledkezzünk meg, legalább hetente egyszer nitrogénben gazdag tápot használjuk egészen nyár végéig, az új hajtások teljes kifejlődésééig.

Ha a hajtások szépek, erőteljesek, vastagok, akkor a növény jó kondícióban van, és az őszi-téli virágzás sem fog elmaradni.  

   

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.