Öntözzek, vagy ne öntözzek?

Télen a lakásban tartott orchideáknál is az egyik sarkalatos probléma az öntözés mennyisége és gyakorisága. Van, hogy hetente többször is kiszárad az orchidea és öntözni kellene, vagy hogy 10 nap múltán is még nedvesnek tűnik a cserépben az ültetőanyag.

Télen az egyik legfontosabb alapelv, hogy az öntözés mindig a környezet hőmérsékletéhez és páratartalmához, valamint a fény mennyiségéhez igazodjon. Ebben az évszakban a kevesebb fény hatására a orchideák fejlődése leáll, még azok a fajok is rövid pihenőt tartanak, melyekre ez az eredeti élőhelyükön nem jellemző. Ilyenkor a víz és a tápanyag felvétele is csökken, az öntözővíz sokáig a gyökerek környezetében marad, és károsodást okozhat. A lakások hőfoka télen változó. A meleg, esetleg túlfűtött lakásokban az orchideák hamarabb kiszáradnak, így itt gyakrabban kell öntözni. A hűvös, gyengén fűtött szobákban csak ritkán kell az öntözőkanna után nyúlni. A téli hideg és nyirkosság sok növénybetegségnek táptalaja. Ilyen pl. az erwiniás rothadás, amely előszeretettel támadja meg a Cattleya-féléket, alulról felfelé haladva megbarnul, és elrothad a növény. A másik jellegzetes kór a pszeudomonas fertőzés. Jellemzően a leveleken jelenik meg először, barnás-fekete, vizenyős foltok alakjában, amely aztán hamar tovább terjed, és főleg a papucsorchideákat pusztítja el rövid idő alatt.

Mindkét esetben a megelőzés a legfontosabb. Rosszul szellőző helyen ne spricceljük a leveleket, mert a nedvesség nem tud felszáradni róluk, és megteremnek a baktériumok a vizes felületen. Ha felülről csorog rá a növényre a víz, azt itassuk fel papírzsebkendővel. Hideg, sötét környezetben  ne locsoljunk, a cserepek víz alá merítését pedig a téli hónapokra felejtsük el. Ilyen esetben az ültetőközeg annyira megszívja magát vízzel, hogy még hetek múltán sem képes kiszáradni, és a pangó víz szintén melegágya a különféle gombás és bakteriális fertőzéseknek.  

Vigyázzunk orchideáinkra a téli hónapokban, és ők meghálálják a gondoskodást!

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.