Papucsorchideák (Paphiopedilumok)

Az egyik, szobanövényként is könnyen nevelhető trópusi szépség: a papucsorchidea. Nevét virágja érdekes alakjáról kapta, a két alsó szirom összenövéséből “papucs” forma alakult ki. A papucsorchideák virága színeiben is különleges: a zöld, a vajszínű, a rózsaszín, az erős pink, a mélybordó és a sárga különböző árnyalataiban pompázik, fajtól függően.  A szirmaik sok esetben  pöttyösek, csíkosak.
Nemcsak a virágaik, de a leveleik is lehetnek pöttyözöttek, vagy egyszínű zöldek. A meleget kedvelő papucshibridek pöttyös levelűek,  szobában tartásra ezek közül válasszunk.
 
Fény:
A félárnyékot kedvelik, erre nyáron is ügyelni kell, erős napon károsodnak a levelek, és hamar tönkremegy a növény. Általában a papucsorchideákat a lepkeorchideákkal együtt tartják, mert igyényeik nagyjából megegyeznek. A papucsok számára is megfelel a keleti vagy nyugati ablak, nyáron, nagy melegben árnyékolással.
 
Páratartalom:  
A papucsorchideák jól érzik magukat egyéb szobanövények társaságában, 40-50 %-os páratartalom már kielégítő számukra. Télen a fűtött lakásokban ezt sem könnyű megvalósítani, de egy kis leleménnyel sikerülhet. Nagyon hatásos, ha a környező szobanövények leveleit permetezzük, akár naponta. Jó megoldás  egy lapos tálba  nedves agyaggolyókat szórni, és erre állítani orchideánkat úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.
 
Öntözés – tápozás:
Lehetőleg tiszta esővízzel, ha ez nem megoldható, akkor megfelel a desztillált, vagy ioncserélt vízzel öntözzünk. Soha ne hagyjuk kiszáradni papucsorchideánkat.  Az ültetőanyag a cserépben mindig legyen nedves, de soha ne csuromvizes. A túl nedves közeg ugyanúgy árt az érzékeny gyökérzetnek, mint a kiszáradás. Télen a növény kevesebb vizet vesz fel, így ebben az időszakban különösen óvatosan kell bánni az öntözőkannával.  Nyáron akár kétnaponta is  öntözhetünk, mert a melegben, – főleg lakásban tartás esetén – hamar kiszárad az ültetőanyag.  Az öntözővízbe tegyünk néhány csepp folyékony orchidea-tápot nyáron minden harmadik öntözésnél, télen havonta egyszer. A papucsorchideák gyökérzete különösen érzékeny az ültetőanyagban kicsapódó tápsókra, ezért időnként bő, folyó vízzel kell megöntözni őket, hogy a cserép alján folyjon ki a víz. Ez kimossa a fel nem használt tápsó-maradványokat.      
A papucsorchidea virága a levélrozetta közepéből emelkedik ki, egy virágszáron általában egy virág nyílik. A virágzás után a levelek mellett jelennek meg az új hajtások, amik 6-8 hónap múlva fognak virágozni. Nyáron kitehetjük a kertbe, árnyékos, fedett helyre. Lakásban tartásnál ügyeljünk arra, hogy soha ne érje huzat.
Egy kis szeretettel és odafigyeléssel sokáig életben tarthatjuk papucsorchideánkat, és gyönyörködhetünk  különleges virágaiban.
 
 Átültetés:
Februárban aktuális a papucsorchideák átültetése. Ha ebben az időszakben virágzik, akkor a virágzás után ültessük át. Megfelelő  számukra az orchideáknak készült ültetőközeg, ami egy kicsit apróbb szemű, mint amit a lepkeorchideákhoz használunk. Ha éppen ilyet nem kapunk, akkor magunk is elkészíthetjük úgy, hogy az általános orchidea-ültetőközeghez kevés szálasmohát keverünk. Jó hatással van a papucsorchideák fejlődésére az ültetőanyagba kevert kevés porított mészkő, vagy összetört kagylóhéj. Adhatunk az ültetőközeghez egy kevés összetört faszenet is, ez meggátolja a gyökerek rothadását. A szaporításra is az átültetésnél kerülhet sor akkor, ha már olyan nagy a tő, hogy a közepénél magától szétesik. Ilyenkor vágjuk ketté a növényt ott, ahol szétválik, és ültessük két külön cserépbe. Átültetés után egy hétig ne öntözzük, utána is csak nagyon óvatosan. Az új hajtások különösen érzékenyek a vízre. 
 
Paph. (chamberlainianum x Prince Edward of York)
 
Paph. Magic Lantern

                                                               

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.