Semsey István írása


Az első növényeket McKillop találta 1969-ben majd Fowlie publikálta először az Orchid Digest egyik 1971-ben megjelent számában.

A faj a paphiopedilum violascens közeli rokona, sokan annak változatának tartják. Véleményem szerint tekintettel a földrajzi izolációra illetve az élőhelyen található növénypopuláció homogenitására a paphiopedilum bougainvilleanum leginkább alfajnak tekinthető.

Természetes előfordulása a Salamon-szigetekhez tartozó Bougainville –sziget Kieta közelében lévő trópusi erdői, a tengerszitntfeletti 1200 -1800 m magasság között.

Élőhelyén kidőlt fák tövében él a fák törzsét borító vastag mohatakaróba kapaszkodva vagy az erdők talaját borító laza humuszban.  Elterjedési területe kevesebb, mint 80 km2, az egyes előfordulási helyek összterülete alig 8 km2.

Az egyes szubpopulációk össz gyedszáma nem éri el az 50 darabot. A természetben található példányok mindegyike egy vagy kéthajtásos növény, telepeket nem képez, mivel az új hajtás növekedésével párhuzamosan a hátsó hajtás lassan elhal.

Mesterséges szaporítása sajnos egyelőre nem megoldott, az időnként felbukkanó, paphiopedium bougainvilleanumként árult, magról nevelt növények nem faj-azonosak, többségük paphiopedilum violascens vagy mastersianum.

Tavaly előtt nyáron sikerült beszereznem egy példányt több, mint 15 év keresgélés, levelezgetés után. A kapott növény szerencsére gyorsan stabilizálódott, erős gyökérzetet fejlesztett, és idén végre virágot hozott. Ritkasága miatt nem mertem kiállításra vinni, így ezúton szeretném megosztani minden orchideakedvelő barátommal ennek a csodálatos növénynek a fotóit.

( Érdekességként írom azt a történetet, mikor Udvarhelyi Zoltán barátommal a drezdai kiállításon barangolva megláttam 3 kiállított példányt. Lelkesedve meséltem, hogy ez mekkora ritkaság. Zolit kicsit meglepte a lelkesedésem ezek iránt a halvány virágú papucsorchideák iránt. Másnap közvetlen nyitás után visszatértünk a kiállításra és láttuk, amint éppen akkor hozták vissza a három kiállított növényt, amit úgy tűnik, zárás után nem mertek kint hagyni. )