Dendrobium

A változatosságuk gyönyörködtető! A picitől az óriásig, sokféle csodás színben pompáznak

Csatári-Nagy Gyula és Keresztes Brigitta írása

 

A Dendrobium nemzetség közel másfél ezer faja ismert, de a hibridek száma ennél is jóval több.

Nagyon változatos orchideák, méretük fajtánként változik a picitől az óriásig, színekben is gyönyörködtetően változatosak. Élőhelyek szerint más-más igényük van a fényre, hőmérsékletre, pihenőidőre, minden tartási viszonyra.

A kereskedelemben könnyen beszerezhető fajták és hibridjeik: a Dendrobium kingianum és hibridje a D. ,, Berry Oda”, D. phalaenopsis és a D. nobile rengeteg hibridje, változatos színekben. A kereskedelmi növények jól tarthatóak lakásban is, ha ismerjük ígényeiket, könnyedén tudunk megfelelő helyet biztosítani számukra.

A dendrobiumok közös jellemzője, hogy pszeudobulbáik cukornádhoz hasonló szerkezetűek, többnyire szár, pálca alakúak.

A rövid vagy hosszabb pihenőidőt igénylő fajták részben vagy egészben lombjukat vesztik télre, ezután kezdenek a csupasz száron (bulbán) bimbókat nevelni. Jó példa erre a Dendrobium nobile.

Vannak Dendrobiumok, amelyek külön virágszáron nyílnak.

Némelyik virága illatos, egyiké sem kellemetlen.

A Dendrobium phalaenopsis mindig aktív orchidea, bármikor virágozhat külön virágszáron.

Elhelyezésük

Az élőhelyén megszokott viszonyokat kell figyelembe venni, ha Dendrobiumokat tartunk! A beszerezhető növényekről jó leírásokat találhatunk, sokszor magyar nyelven is.

Hőmérséklet

A hőmérséklet meghatározásához tudnunk kell az eredeti környezet földrajzi elhelyezkedését, a földrajzi magasságot, persze elég lehet a növény irodalmi leírását követni.

Fény

A fény általában bőséges legyen, nem mindegyik bírja a közvetlen napfényt! Télen biztosítani kell a megfelelő, természetes, esetenként a pótlólagos megvilágítást!

Tápozás

Legelőnyösebb a híg tápoldatozás. Aktív időszak elején és közben nitrogéntúlsúlyos tápanyag szükséges. Az ősz kezdetén inkább a foszfor és kálium, hogy télre jól beérett, virágzóképes sarjak fejlődjenek. Időnként szükséges a közegben felgyűlt tápsók maradékának kiáztatása!

Átültetés

A legtöbb Dendrobium epifita. Előfordulhat, hogy a természetben talajon is megél néhányuk.

Legtöbbjük jól bírja a blokkra felkötve, de sok gyűjtőnek kényelmesebb a cserepes vagy kosaras tartás.

Blokkon sphagnum illetve erdei moha segíthet a megfelelő nedvességet megtartani.

Egyéb beültetésekhez laza vízáteresztő közeg (jó minőségű fenyőkéreg, faszén, sphagnum moha keveréke) szükséges, de pl. a nobile kedveli a kereskedelemben kapható orchideaföldet is. Egyes növények jól fejlődnek kókuszrost, perlit, kevés marhatrágya kevert közegben is (pl. kingianum, Berry Oda). A közeg aktív időszakban legyen nyirkos, de ne fūlledjen be!

A nyáron kertben tartott növények edzettebbek, biztosabban virágoznak. Akinek lehetősége van hozzá, éljen vele!

Dendrobium Galéria

Válogatás Tagtársaink fotóiból

Mely orchideák érdekelnek?

Szeretettel várunk következő következő kiállításainkon, ahol megismerheted jobban az orchideákat és választhatsz egy következő kihívást.

Kiállítás infók ITT >>

Részletek a növényekről: kattints a képen lévő feliratra!