BETEG A NÖVÉNYEM!

BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK
 
A melegházi orchideákat ugyanúgy, ahogy a többi, lakásban tartható, vagy mérséklet-hidegházi orchideát megtámadhatják a különféle kártevők.
Ezek közül a leggyakrabban előfordulók:
Gyapjas- és pajzstetvek
Főleg akkor támadnak, ha a levegő páratartalma lecsökken, vagy nem megfelelő a ventiláció a növény körül. Általában a levelek fonákán telepednek meg először, és szívogatásukkal legyengítik a növényt. Az első jel, amire fel kell figyelni, a növényen megjelenő fényes, mézszerű, ragacsos foltok. Ezt a váladékot a levéltetvek termelik, általában hamarabb észrevehető, mint maga a kártevő. Ha tetveket találunk egyik növényünkön, azt azonnal különítsük el a többitől, mielőtt több növényt is megfertőzne. A tetveket mossuk le a növény leveleiről puha textillel. Ajánlható a következő lemosó keverék: 1 rész folyékony szappan, 1 rész tiszta alkohol, 3 rész víz. Ez a lemosás természetesen nem pótolja a rovarírtóval történő permetezést, mert olyan helyekre is elbújnak a tetvek, ahol szabad szemmel nem felfedezhetőek. A rovarírtós permetezést legalább háromszor 10 napos időközönként ismételjük meg, a biztonsági előírások szigorú betartása mellett.
Tripszek
Szabadszemmel alig látható, repülő rovarok. Jelenlétükre figyelmeztet, ha az orchidea virágbimbója elszürkül, mézgássá válik, nem nyílik ki. A tripszek előszeretettel fészkelik be magukat a még ki nem nyílott bimbókba. Ezek a bimbók már nem megmenthetők, legjobb levágni őket, mielőtt a belőlük kikelő újabb tripsz-nemzedék még nagyobb problémákat okoz. Rovarírtóval védkezzünk ellenük, szintén többszöri (kéthetente, 3 alkalommal) permetezéssel. Ne csak a beteg növényt, hanem az egész állományt permetezzük le, mivel repülő rovarokról van szó.
Csigák
 
Általában kertben nyaraló orchideák cserepével kerülnek be az üvegházba, télikertbe. Nappal megbújnak az ültetőközegben, vagy egyéb sötét, nedves helyen, és éjszaka támadnak. Előszeretettel harapdálják le a bimbókat, és rágják meg a fiatal leveleket, hajtásokat. Lehet csigaölő szert kitenni, olyan helyre, ahol háziállatok nem férhetnek hozzá. További jó módszer lehet félbevágott burgonya, vagy cinkék számára árult gömb alakú, faggyúba ágyazott madáreleség elhelyezése a növények között. Ezeket a csigák szeretik, körülöttük összegyűlnek, ahonnan aztán könnyű begyűjteni őket.
Gombás betegségek  
 
A gombás betegségek felbukkanása rendszerint valamilyen gondozási hibára vezethető vissza. Gyakori probléma, hogy a késő délutáni öntözés következtében az orchideának nincs ideje megszáradni, és az éjszakai lehűlés során gombás fertőzés léphet fel. Szintén gombás eredetű a Phalaenopsisoknál gyakran előforduló koronarothadás. Ilyenkor az öntözővíz megáll a növény közepén, nem tud lefolyni, vagy kiszáradni, és a levelek rothadását okozza. Különösen figyelni kell arra, hogy a Phalaenopsisok közepén soha ne álljon a víz. A gombás betegségek másik fő ellenszere a megfelelő légmozgás biztosítása a növények környezetében. A nedves, pangó levegő melegágya a gombás-baktériumos fertőzéseknek. Ha gombás betegségre utaló pöttyöket, foltokat találunk a növény levelén, feltétlenül permetezzük le az állományt gombaölő pemetezőszerrel.    
 
Vírusok
 
Ahogyan az emberi, illetve állati, úgy a növénybetegségek kórokozói között is megtalálhatók a vírusok. Orchidea kultúrákban leggyakoribb a dohány-mozaikvírus, illetve az Odontoglossum-gyűrűvírus.
A dohány-mozaikvírus leggyakrabban a Cymbidiumokat támadja meg, de könnyen átterjed más orchidea-fajokra is szívó kártevők (levéltetvek), vagy szennyezett kertészeti eszközök útján. A mozaikvírus sárga beszűrődések formájában jelentkezik a leveleken, melyek idővel megbarnulnak. A sárga, vonal alakú beszűrődések egyre jobban terjednek, végül a levél elhal, és lehullik.
Az Odontoglossum-gyűrűvírus jellegzetes sárga, kör alakú formában jelenik meg a leveleken. Cattleyáknál ez a vírus a virágokban színtörést is okozhat.
Mivel sok gombabetegségnek is lehet vírusokkal azonos szimptómája, ezért szabad szemmel nem lehet teljes biztonsággal megállapítani a vírusfertőzést, erre csak laboratóriumi módszerekkel van lehetőség.
A vírusbetegség orchideáknál a tudomány jelen állása szerint nem kezelhető. A vírus-gyanús növényeket el kell távolítani a gyűjteményből, és cserepével együtt meg kell semmisíteni. A vírusos növényekkel kapcsolatba került kertészeti eszközöket alaposan fertőtleníteni kell.
GONDOZÁSI HIBÁK
A különféle növény-betegségeken és kártevőkön kívül a helyelen gondozás is nagyban hozzájárul az orchideák pusztulásához.
Az egyik legfőbb probléma a növények túlöntözése, ez leggyakrabban a lakásban tartott lepkeorchideákkal (Phalaenopsis) fordul elő. Az állandóan vizes környezetben a gyökerek hamar elrothadnak, a növény tönkremegy. Sokkal többször okozza az orchideák pusztulását a túlöntözés, mint a kiszárítás. Csak nagyon meleg, nyári napokon, alacsony páratartalomnál kell tartanunk orchideáink kiszáradásától. Ilyenkor gyakrabban öntözzünk, akár naponta, és gyakran spricceljük a növény leveleit.
Főleg kora tavasszal szokott előfordulni, hogy a hirtelen erősre forduló napsugárzás az ablaküvegen keresztül megégeti az orchideák levelét. Ilyenkor először sárga, majd barnára, feketére váló folt jelenik meg a növény levelén. Ez sajnos utólag már nem gyógyítható, ezért a megelőzésre kell koncentrálni, nem szabad erős napsugárzásnak kitenni a növényeket.

Az Oncidium-, Miltonia-féléknél gyakran előfordul, hogy a levelek „harmonikásak” lesznek. Ennek oka a száraz levegő, és a túl kevés öntözővíz. Az egyszer meggyűrődött levelek már nem simulnak ki, de a többi új levél már egészséges formájú lesz, ha megemeljük a páratartalmat a növények környezetében, és gondoskodunk a növény rendszeres vízellátásáról.