Orchideák gondozása

Útmutató a növények tartásához

Phalaenopsis ~ Lepkeorchidea

 

Hova helyezzem? Hogyan locsoljam? Tápoldat?

Átültetés?

A legtöbb orchidea rajongó így kezdi… Egy lepkeorchideával…

Az elmúlt évtizedekben a virágkertészetektől a szupermarketekig annyira elterjedt a Phalaenopsis orchidea, hogy már kedvező áron bárki beszerezheti.

Hálás növény, hosszú ideig gyönyörködhetünk virágaiban, ha számukra kedvező körülményeket biztosítunk.

Ehhez egy kicsit jobban meg kell ismernünk a Lepkeorchideák eredetét és igényeit.

Bary Zsuzsa válaszol a leggyakoribb kérdésekre…

Örökzöld  kérdések  a Phalaenopsisokról

Hol élnek?

A Lepkeorchideák a természetben fákon élnek, epifita (nem parazita) növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, csak rájuk telepszenek és tartó, illetve támasztó növényként használják.  

A lombok között a levelek által megszűrt fény éri őket. A növekedésükhöz és a virágzásukhoz szükséges tápanyagot a madarak ürüléke szolgáltatja.

Hol helyezzem el a virágomat?

A kereskedelemben számtalan hibrid Phalaenopsist vásárolhatunk, amelyeket a lakásokban való tartásra kereszteztek. Legjobban azt kedvelik, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, mert fényigényes növények, de nem szeretik a rájuk tűző napfényt. Az erős napsugár megégetheti a leveleiket.

Miért nem virágzik?

Ennek több oka is lehet. Először is a fény hiányt kell megemlíteni.

A hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virágindukcióhoz mindenképpen szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 C különbség legyen.

Az is előfordulhat, hogy orchideánk már kinőtte a cserepét és aktuális lenne az átültetése egy mérettel nagyobb cserépbe.

Mikor öntözzem?

Ha átlátszó cserepes a növény, akkor nézzük meg a gyökerek színét, ha zöldek, akkor még nem kell öntöznünk, ha pedig szürkés színűek, itt az ideje a locsolásnak.

Másképpen is elbírálhatjuk, hogy orchideánk igényli-e a vizet, ha a cserepét megemelve könnyűnek érezzük, akkor száraz már az ültető közege, ha nehéz, akkor még várhatunk az öntözéssel.

Télen általában hetente egyszer lehet locsolni vagy vízbe merítve megszívatni a Lepkeorchideát, de ebben az esetben mindenképpen hagyni kell az áztatás után kifolyni a felesleges vizet a cserépből.

Hogyan biztosítsak párás környezetet?

 

Kézi spriccelővel permetezhetjük a leveleket, de lehetőleg még a kora délutáni órák előtt, azért hogy az éjszakai lehűlésig meg tudjanak száradni. Ezzel csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulásának a veszélyét.

Másik módszer pedig a cserép alá helyezett tálcán elterített nedves kavics vagy agyaggolyó réteg, amellyel megfelelő párás környezetet tudunk biztosítani a növény számára.

Mibe ültessem?

Feltétlenül csak az orchideák számára készített fenyőkéreg mulcs-sphagnum moha-faszén keverékbe, amely tartalmazhat még más összetevőket is, de kerti földbe semmiképpen se ültessük kedvencünket. Különféle orchidea ültetőközeg kapható a kereskedelemben, melyek bátran használhatók, nem kell magunknak próbálkozni az összeállításával.

Mikor és hogyan tápoldatozzam?

Az orchideákat nem szükséges túl gyakran tápozni.  A kertészetekben kapható orchidea tápoldatokkal (megfelelő hígításban) a növekedési és virágzási periódusban 2-3 hetente, télen pedig elegendő 1,5-2 havonta meglocsolni.

Miért száradnak meg és esnek le a bimbók?

Összefoglalva a növényt ért valamilyen stressz okoz bimbóhullást, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

  • a rövid téli nappalokon a kevés fény éri,
  • ha hideg időben vásároljuk és kivisszük a boltból megfelelő csomagolás nélkül,
  • ha huzatban áll a cserepe,
  • ha olaj-, fa- vagy széntüzelésű szobában tartjuk,
  • ha dohányfüst éri,
  • ha két öntözés között kiszárad a növény,
  • ha a közelében huzamosabb ideig érett gyümölcs van.

Miért lóg a levele?

Érdekes módon a lógó levelek mind a kiszáradást, mind pedig a túllocsolást jelezhetik.

Ugyanis, ha az ültetőközeg száraz, a gyökerek nem tudnak vizet felszívni, a növény kiszárad.

Ha pedig az ültetőközeg folyamatosan nedves és nem szárad meg két öntözés között, akkor beindul a gyökérrothadás, aminek következtében szintén nem tud a növény a gyökereken keresztül elég vízhez jutni.

 

Mi az a “keiki” (és nem baba)?!

A Phalaenopsisok virágzati szárán előfordul, hogy megjelenik egy aprócska sarjnövény, a keiki.  Ha türelmesen megvárjuk, hogy 6-8 cm-es gyökerek fejlődjenek rajta, leválaszthatjuk az anyanövényről és elültethetjük nedves orchidea földbe. Ezután két hétig ne locsoljuk, csak a leveleit spricceljük, hogy ezzel is elősegítsük a gyökérnövekedést. Utána úgy öntözzük, ahogyan a többi Phalaenopsist.

Van-e illatos Phalaenopsis ?

Igen, van a fajok közül igen kellemes illatúak például a következők:

  1. violacea, P. bellina, P. tetraspis, P. schilleriana, P. sumatra, P. stuartiana, P. cornu cervi, P. fasciata, P. mannii, P. modesta, P. pantherina, P. speciosa, P. venosa, P. zebrina.

Hibrid lepkeorchideák között viszonylag ritka az illatos, ilyen például a Phalaenopis Liodoro ’Sweet Memory’

 

Mi a neve az én hibridemnek ?

A keresztezések következtében olyan sok, akár többszörös hibrid került forgalomba, hogy ha a vásárláskor az eladótól nem tudtuk meg a növény nevét vagy nincs kis jeltáblán a cserépben, akkor már elég nehéz megkeresni. De fotó alapján, jó sok időt rááldozva esetleg az interneten ráakadhatunk, főként a gyakori hibridek neveire.