Az orchideákról

A növényvilág egyik legfigyelemreméltóbb családja az orchideáké. 

A csodaszép virágaik sokszínűsége, alakjaiknak számtalan vonzó megjelenési formája, a „megszokottól” teljesen eltérő életkörülményeik kivívják csodálatunkat. Világszerte milliók rajonganak az orchideákért, és bár tartásuk igazi kihívás sokan próbálkoznak vele és egyre többen sikeresek is ebben.

Az orchideákat majd mindenki a meleg, napos, trópusi környezettel köti össze, az igazság az, hogy ezek a növénycsodák a világunk egyik legsikeresebb  növénycsaládja, mind elterjedésben, mint fajgazdagságban.

Hihetetlen, de majdnem minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak! A sivatagokon és a két sarkvidéki póluson kívül nem találni olyan élőhelyet, ahol ne élnének orchideák nagy számban és ez alól nem kivétel Magyarország sem.

Természetesen majdnem mindenhol más megjelenési – és virágformával találkozunk! Mindegyik orchidea egy-egy csoda a maga nemében. Az orchideák sikerességét mi sem mutatja jobban, minthogy ha kell szépségükkel, ha kell illatukkal, ha kell, bűzükkel csalogatják oda a beporzó rovarokat.

Ezek a botanikai csodák – konkrétan az Angraecum sesquipedale – segített Darwinnak igazolni az evolúcióról alkotott teóriáját.

 

Darwin, látva ennek az afrikai orchideának a virágát, melynek rendkívül hosszú mézajka volt és megtudta, hogy éjjel bocsátja ki illatát, kijelentette, hogy kell lenni egy éjszakai pillangónak, mely pontosan ilyen hosszú nyelvvel rendelkezik! Halála után 26 évvel fel is fedezték az orchideát beporzó éjjeli lepkét!

 

Charles Darwin 

posztumusz 

önéletrajzában megjelent szavai: “Egész életemben semmi más nem érdekelt jobban, mint az orchideák.”

~ ~ ~

Magyarországon Társaságunk életébe kapcsolódva jobban megismerheted ezt a botanikai csodát.

A növények nemzetségeit, tartásukkal,

gondozásukkal kapcsolatos alapos ismeretekre tehetsz szert. 

 

 

Várunk a következő kiállításon!