Vanda

Egy kis odafigyeléssel, lakásban is könnyen tarthatóak és
virágoztathatóak.

Csatári-Nagy Gyula és Keresztes Brigitta írása

 

Minitől az óriásig!

A Vanda félék családjában rengeteg gyönyörű virágú növényt találhatunk.

Ide soroljuk a Vandát, Ascocendát, Ascocentrumot, Aeridest, Renantherat, Rhynchostylist, Arandat, Mokarat, Neofinetiat és hibridjeiket. 

Eredeti élőhelyük Ázsia trópusi erdői. Vannak fajok, amik csak 1 szigeten találhatóak meg.

Például a Vanda/Euanthe Sanderiana a Fülöp szigeteken.

Elhelyezésük

Lakásban tartva ideális a nyugati ablak, de a Rhynchostylisteknek a keleti nap fénye is elegendő. Nyáron akár a kertben, egy fa ritkás lomja alatt is jól érzik magukat.

Napfüggönyös déli ablak fényéhez szoktatni kell!

Kifejezetten meleg kedvelő orchideák, nappal 25-30 °C, éjjel 20-25 °C az ideális. 20 °C alatti tartós hőmérséklet lassítja a növekedést és akár a bimbók lehullásához is vezethet. Kellően akklimatizálódott növények akár 20 °C-on is jól fejlődnek, de 17 alatt már könnyen megbetegedhetnek.

A Vanda félék fényigénye nagyon magas. Szeretik a közvetlen napfényt, de az erős déli naptól védeni kell, mert leveleik megéghetnek.

Öntözés

Öntözésük több figyelmet igényel. Ajánlatos naponta délelőtt, 1 órát át a gyökereket áztatni, vagy többször spriccelni.

Ha nyáron nincs elég időnk a napi áztatásra, egyébként a többi feltétel biztosított, néhány napos kihagyást egész éjszakás (kb 8 óra) áztatással pótolhatjuk.

Arra figyeljünk, hogy Vandánk télen esetlegesen kevesebb vizet igényelhet.

Tápozás

Növekedési időszakban heti rendszerességgel tápláljuk a növényeket áztatással egybekötve, enyhén tápoldatos esővízben. Télen elég havonta tápozni.

Levegő páratartalma:

Gyökereik pont annyira szeretik a vizet, mint a levegőt, ezért a nagyobb Vandákat nem érdemes beültetni.

A Vandák gyökerén keresztül anyagcsere folyamatok játszódnak le, ezért fontos a huzatmentes légmozgás biztosítása, hogy a keletkező vegyületek szabadon tudjanak elpárologni.

Szabadon lógó gyökereik miatt a pára igényük magas, 70% körüli már megfelelő.

Átültetés

A Vanda félék családjába tartozó orchideákat többnyire szabad gyökerekkel, lógatva, kicsi kosárba ültetve tartjuk közeg nélkül. Van néhány kivétel, például Renanthera, Rhynchostylis, Vanda Vietnamica, orchideák sikeresebben tarthatóak beültetve, nagy szemű kéregben, de a Neofinetia a sphagnum mohába ültetve fejlődik szépen.

Mire figyeljünk 

Hibrid Vandák tavasztól nyár végéig többször, akár egyszerre több száron is virágozhatnak.Virágaik mérete, fajtól függően tenyérnyitől a pár centisig előfordul. Nagyméretű Vandákon nagyobb, de kevesebb, míg kisebb méretűeken apróbb, sok virág a jellemző.

Egészséges gyökereiket levágni tilos, bármilyen hosszúra is nőnek.

Vanda Galéria

Válogatás Tagtársaink fotóiból

Mely orchideák érdekelnek?

Szeretettel várunk következő következő kiállításainkon, ahol megismerheted jobban az orchideákat és választhatsz egy következő kihívást.

Kiállítás infók ITT >>

Részletek a növényekről: kattints a képen lévő feliratra!

Dendrobium (link később!)