Cattleya

Az orchideák legszebbike. Virágai hatalmasak, és mindenféle színben megtalálhatók. Sok faj virágai illatosak. Méltán nevezik e fajt az orchideák királynőjének. Hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek, és hálásan virágoznak évente többször is.
Eredeti élőhelyük: Dél-Amerika
Gondozás:
Elhelyezés:
  • A Cattleyák és hibridjeik szeretik a fényt, ezért lehetőleg világos helyet válasszunk számukra, de a déli tűző napfénytől óvjuk őket. Gondoskodjunk a növény környezetében a megfelelő páratartalomról (50-70 %)
  • Napi 12 óránál hosszabb ideig ne érje fény a Cattleyákat (pl. növénynevelő lámpa, neon, stb.), mert a növénynek szüksége van a legalább 12 órás éjszakai sötétségre a virágbimbók kifejlődéséhez.
  • Májustól szeptember elejéig a kertben is tarthatjuk, félárnyékos helyen.
Hőmérséklet:
  • A Cattleya-félék kedvelik napközben a 18-27 ˚C-ot (fajtól függően), éjszaka a 16-18 ˚C-ot.
Átültetés:
·         Átültetésnél a rizómák a talaj szintjére, vagy valamivel az alá kerüljenek. Mivel a növény súlyát így nem tudják megtartani, ezért a cattleya töveket stabilizálni kell. Rizóma csipesszel, vagy kertészeti dróttal a cseréphez kell erősíteni, amíg jól be nem gyökeresedik.
·         Kétévente ültessük át Cattleyánkat jó vízáteresztő, laza orchidea ültetőközegbe. (Az ültetőközegek orchideák számára készen, bekeverve kaphatók a virágüzletekben, kertészetekben.)
·         Átültetés után tegyük a növényt félárnyékos, párás helyre, és 2-3 hétig ne locsoljuk.
Öntözés / tápozás:
  • A vegetációs időszakban (nyár) rendszeresen és bőségesen öntözzük a Cattleyát, de két öntözés között hagyjuk egy kicsit kiszáradni az ültetőközeget. Télen, hűvös, fényszegény időszakban nagyobb szüneteket tartsunk két öntözés között.
  • Tavasztól őszig kiegyenlített, orchideák számára készített tápoldattal tápozzuk a növényt, minden második öntözésnél. Télen virágzásindító, káliumban és foszforban gazdag tápanyagot használjunk, de csak minden harmadik öntözésnél adjunk kevés tápot a növénynek.

Ugyanezek a gondozási tanácsok vonatkoznak a Sophrolaeliocattleyákra (Slc), a Brassolaeliocattleyákara (Blc), a Laeliocattleyákra (Lc), és az Epicattleyákra (Epic).