Cattleya

Az orchideák legszebbike. Virágai hatalmasak, és mindenféle színben megtalálhatók. Sok faj virágai illatosak.

Méltán nevezik e fajt az orchideák királynőjének.

Hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek, és hálásan virágoznak évente többször is.

Eredeti élőhelyük: Dél-Amerika

Elhelyezés

A Cattleyák és hibridjeik szeretik a fényt, ezért lehetőleg világos helyet válasszunk számukra, de a déli tűző napfénytől óvjuk őket. Gondoskodjunk a növény környezetében a megfelelő páratartalomról (50-70 %)

Napi 12 óránál hosszabb ideig ne érje fény a Cattleyákat (pl. növénynevelő lámpa, neon, stb.), mert a növénynek szüksége van a legalább 12 órás éjszakai sötétségre a virágbimbók kifejlődéséhez.

Májustól szeptember elejéig a kertben is tarthatjuk, félárnyékos helyen.

Hőmérséklet:

A Cattleya-félék kedvelik napközben a 18-27 ˚C-ot (fajtól függően), éjszaka a 16-18 ˚C-ot.

Átültetés

Átültetésnél a rizómák a talaj szintjére, vagy valamivel az alá kerüljenek. Mivel a növény súlyát így nem tudják megtartani, ezért a Cattleya töveket stabilizálni kell. Rizóma csipesszel, vagy kertészeti dróttal a cseréphez kell erősíteni, amíg jól be nem gyökeresedik.

Kétévente ültessük át Cattleyánkat jó vízáteresztő, laza orchidea ültető közegbe. (Az ültető közegek orchideák számára készen, bekeverve kaphatók a virágüzletekben, kertészetekben.)

Átültetés után tegyük a növényt félárnyékos, párás helyre, és 2-3 hétig ne locsoljuk.

Öntözés/tápozás

A vegetációs időszakban (nyár) rendszeresen és bőségesen öntözzük a Cattleyát, de két öntözés között hagyjuk egy kicsit kiszáradni az ültetőközeget. Télen, hűvös, fényszegény időszakban nagyobb szüneteket tartsunk két öntözés között.

Tavasztól őszig kiegyenlített, orchideák számára készített tápoldattal tápozzuk a növényt, minden második öntözésnél. Télen virágzásindító, káliumban és foszforban gazdag tápanyagot használjunk, de csak minden harmadik öntözésnél adjunk kevés tápot a növénynek.

Ugyanezek a gondozási tanácsok vonatkoznak a Sophrolaeliocattleyákra (Slc), a Brassolaeliocattleyákara (Blc), a Laeliocattleyákra (Lc), és az Epicattleyákra (Epic).

Cattleya Galéria

Válogatás Tagtársaink fotóiból

Mely orchideák érdekelnek?

Szeretettel várunk következő következő kiállításainkon, ahol megismerheted jobban az orchideákat és választhatsz egy következő kihívást.

Kiállítás infók ITT >>

Részletek a növényekről: kattints a képen lévő feliratra!