Phalaenopsis Lepkeorchidea

Legnépszerűbb, kereskedelmi forgalomban leggyakrabban kapható, lakásban kiválóan tartható

Elhelyezésük

 

Jól érzik magukat keleti, vagy nyugati ablakpárkányon, vagy ablak közeli virágállványon, ahol bőségesen éri őket a fény, de nem a tűző nap. Az üvegen áttűző naptól óvjuk a növényt, mert a levelei könnyen megégnek.

Öntözés

A legtöbb Phalaenopsis a túlöntözés következtében pusztul el. A gyökerek nem szeretik az állandóan vizes környezetet, mert könnyen elrothadnak, szükségük van a levegőre. Az öntözéssel legyünk óvatosak, télen hetente egyszer, nyáron két-három naponta öntözzük őket, a cserépalátétben soha ne álljon a víz. A következő öntözésre mindig akkor kerüljön sor, amikor az ültetőközeg felszíne már száraz. Öntözéshez lehetőleg lágy vizet használjunk.

Tápozás

Tavasztól őszig hetente tápozzuk orchideák számára készült folyékony tápoldattal, amit a tájékoztatón olvasható töménység duplájára hígítunk (enyhe tápoldat). Télen három-négy hetente tápozzuk őket.

Levegő páratartalma:

A Phalaenopsisok szeretik a párás környezetet, a meleg, száraz szobalevegőn nem érzik jól magukat. Jó megoldás lehet, ha a növény alá egy agyag gyolyócskákkal tötött tálcát teszünk, amit félig megtöltünk vízzel. A cserép alja ne érjen a vízbe! Ha különböző szobanövényekkel vesszük körül orchideánkat, és a leveleiket naponta spricceljük, akkor kellemes mikroklíma alakulhat ki körülötte.

Átültetés

A Lepkeorchideákat évente-kétévente feltétlenül át kell ültetni friss orchidea-ültetőközegbe. Ezt ma már minden nagyobb kertészetben, virágüzletben be lehet szerezni. A régi, összetömörödött ültetőközegben a gyökerek nem kapnak levegőt, és elrothadnak. Orchideánkat lehetőleg műanyag cserépbe ültessük. Az átlátszó cserép jobb, mert a gyökereket éri a fény, és látható, hogy mikor szárad ki az ültetőközeg, mikor kell öntözni. Ha nincs átlátszó cserepünk, jó más is, kivéve a feketét. A fekete cserép a napfényben nagyon felmelegszik, és a gyökerek megfőnek benne.

Mit ne tegyünk  

  • Ne öntözzük túl a lepkeorchideákat;
  • Ügyeljünk rá, hogy a növény közepén ne álljon a víz;
  • Soha ne ültessük az orchideát virágföldbe;

Óvjuk a növényt a huzattól, a hirtelen lehűléstől, a tűző napfénytől.

Phalaenopsis Galéria

Válogatás Tagtársaink fotóiból

Könnyen tartható orchideák

A Lepkeorchideákon túl is van élet! Szeretettel várunk következő következő kiállításainkon, ahol megismerheted jobban az orchideákat és választhatsz egy következő kihívást.

Kiállítás infók ITT >>

Részletek a növényekről: kattints a képen lévő feliratra!