Oncidium

Sok-sok apró illatos virág
Kereskedelemben gyakran kapható, könnyen nevelhető, bőségesen virágzó hibridjei népszerűek az orchideákat kedvelők köreiben. Levelei puhák, alsó szárgumóból (bulbából) indulnak, virágzati száraik rendszerint elágazóak, sok-sok apró, gyakran illatos virággal.

Eredeti élőhelyük:

Dél-Floridától Észak-Brazíliáig terjed.

Elhelyezés

Lakásban világos ablakpárkány, vagy ablakhoz közeli virágállvány megfelelő számukra. A tűző naptól védeni kell, mert megégnek a levelei. Nyáron a kertben tarthatjuk, árnyékos, szélvédett helyen.

Átültetés

Az Oncidiumokat kétévente ültessük át orchideák számára készült ültetőközegbe. Az átültetés során a nagyra nőtt növényeket szétválaszthatjuk, és így szaporíthatjuk.

Öntözés

Szárgumóiban vizet és tápanyagot tárol, ennek ellenére nem szereti, ha az ültetőközege kiszárad. Gondoskodjunk róla, hogy a cserepében az ültetőközeg mindig nyirkos, de soha ne lucskosan vizes legyen. Gyökerei vékonyak, drótszerűek, túlzott nedvesség hatására elrothadnak. Az új hajtások, és a virágszárak is a bulba (szárgumó) alapjából emelkednek ki, és fokozottan érzékenyek a pangó nedvességre. Amikor a hajtások megjelennek, különösen ügyeljünk az öntözésre, az új hajtásokat ne érje víz, mert nagyon könnyen megbarnulnak, kirohadnak. Öntözéshez lehetőség szerint lágy vizet, esővizet használjunk.

Tápozás

Az Oncidiumfélék általában ősztől tavaszig virágoznak. Télen havonta, nyáron kéthetente tápozzuk őket enyhe tápoldattal. Csak orchideák számára készült tápanyagot használjunk.

Páratartalom

A levegő páratartalma 50-60 %-os legyen, a lehetőségekhez képest. Túl száraz levegőn előbb a levelek, később a szárgumók is összeszáradnak. A leveleket ne permetezzük, mert a vízcseppek hatására gombás, fekete pöttyösödés alakulhat ki a leveleken. A gombás fertőzés ellen gombaölővel permetezzük a növényt, szabad térben, ne a lakásban! A már kialakult barna pöttyök megmaradnak ugyan, de az új hajtások már egészségesen zöldek lesznek.

Betegségek/ rendellenességek

Betegségei általában gondozási hibák következményei. A már említett levél pöttyösödésen kívül a túl száraz szobalevegőn pajzstetvek, takácsatkák támadhatják meg. Védekezés ellenük rovarírtó permetezéssel történik.

Ha a levegő túl száraz a növény környezetében, és az ültetőközeg is jobban és gyakrabban kiszárad a kelleténél, akkor az új hajtások összegyűrődnek, “harmonikásodnak”. Ebben az esetben emeljük a levegő páratartalmát, és öntözzük rendszeresebben a növényt.

Miért nem virágzik a növény, amikor jó kondícióban van, és itt lenne az ideje a virágzásnak?

A virágzás elmaradása rendszerint a fényhiány következménye. Az Oncidiumok fényigényes növények, a virágzásukhoz sokkal több fényre van szükségük, mint pl. a Phalaenopsisoknak.

Ha megmozdítjuk a virágcserepet, miért inog benne a növény? Ha nem áll stabilan a cserepében a növény, akkor valószínűleg a gyökerek nem tudják ellátni támasztó szerepüket. Gyökérkárosodás állhat a háttérben. Ilyenkor vegyük ki a növényt a cserepéből, vizsgáljuk meg a gyökerét, az elhalt gyökérszálakat vágjuk le, és ültessük friss ültetőközegbe. Átültetés után egy hétig ne locsoljuk.

Mely orchideák érdekelnek?

Szeretettel várunk következő következő kiállításainkon, ahol megismerheted jobban az orchideákat és választhatsz egy következő kihívást.

Kiállítás infók ITT >>

Részletek a növényekről: kattints a képen lévő feliratra!