Oncidium

Kereskedelemben gyakran kapható, könnyen nevelhető, bőségesen virágzó hibridjei népszerűek az orchideákat kedvelők köreiben. Levelei puhák, alsó szárgumóból (bulbából) indulnak, virágzati száraik rendszerint elágazóak, sok-sok apró, gyakran illatos virággal.
Eredeti élőhelyük:
Dél-Floridától Észak-Brazíliáig terjed.
Elhelyezés:
Lakásban világos ablakpárkány, vagy ablakhoz közeli virágállvány megfelelő számukra. A tűző naptól védeni kell, mert megégnek a levelei. Nyáron a kertben tarthatjuk, árnyékos, szélvédett helyen.
Öntözés:
Szárgumóiban vizet és tápanyagot tárol, ennek ellenére nem szereti, ha az ültetőközege kiszárad. Gondoskodjunk róla, hogy a cserepében az ültetőközeg mindig nyirkos, de soha ne lucskosan vizes legyen. Gyökerei vékonyak, drótszerűek, túlzott nedvesség hatására elrothadnak. Az új hajtások, és a virágszárak is a bulba (szárgumó) alapjából emelkednek ki, és fokozottan érzékenyek a pangó nedvességre. Amikor a hajtások megjelennek, különösen ügyeljünk az öntözésre, az új hajtásokat ne érje víz, mert nagyon könnyen megbarnulnak, kirohadnak. Öntözéshez lehetőség szerint lágy vizet, esővizet használjunk.
Tápozás:
Az Oncidiumfélék általában ősztől tavaszig virágoznak. Télen havonta, nyáron kéthetente tápozzuk őket enyhe tápoldattal. Csak orchideák számára készült tápanyagot használjunk.
Átültetés:    
Az Oncidiumokat kétévente ültessük át orchideák számára készült ültetőközegbe. Az átültetés során a nagyra nőtt növényeket szétválaszthatjuk, és így szaporíthatjuk.
Páratartalom:
A levegő páratartalma 50-60 %-os legyen, a lehetőségekhez képest. Túl száraz levegőn előbb a levelek, később a szárgumók is összeszáradnak. A leveleket ne permetezzük, mert a vízcseppek hatására gombás, fekete pöttyösödés alakulhat ki a leveleken. A gombás fertőzés ellen gombaölővel permetezzük a növényt, szabad térben, ne a lakásban! A már kialakult barna pöttyök megmaradnak ugyan, de az új hajtások már egészségesen zöldek lesznek.
Betegségek / rendellenességek
Betegségei általában gondozási hibák következményei. A már említett levél pöttyösödésen kívül a túl száraz szobalevegőn pajzstetvek, takácsatkák támadhatják meg. Védekezés ellenük rovarírtó permetezéssel történik.
Ha a levegő túl száraz a növény környezetében, és az ültetőközeg is jobban és gyakrabban kiszárad a kelleténél, akkor az új hajtások összegyűrődnek, “harmonikásodnak”. Ebben az esetben emeljük a levegő páratartalmát, és öntözzük rendszeresebben a növényt.
 
 
Gyakran ismételt kérdések
Miért nem virágzik a növény, amikor jó kondícióban van, és itt lenne az ideje a virágzásnak?A virágzás elmaradása rendszerint a fényhiány következménye. Az Oncidiumok fényigényes növények, a virágzásukhoz sokkal több fényre van szükségük, mint pl. a Phalaenopsisoknak.

Ha megmozdítjuk a virágcserepet, miért inog benne a növény? Ha nem áll stabilan a cserepében a növény, akkor valószínűleg a gyökerek nem tudják ellátni támasztó szerepüket. Gyökérkárosodás állhat a háttérben. Ilyenkor vegyük ki a növényt a cserepéből, vizsgáljuk meg a gyökerét, az elhalt gyökérszálakat vágjuk le, és ültessük friss ültetőközegbe. Átültetés után egy hétig ne locsoljuk.